Aprovada la Llei de les APEU de Catalunya

Aprovada la Llei de les APEU de Catalunya

El Parlament va aprovar el passat 18 de desembre la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU), Llei 15/2020, de 22 de desembre. La norma es va aprovar amb un ampli consens (més del 89%), amb 119 vots a favor (ERC, JxCat, PSC-Units i Cs), 12 en contra (CUP i Comuns), i 2 abstencions (PP).

Les APEU neixen com un instrument de col·laboració públic-privat per la millora de la competitivitat de les àrees en què s’implementen (comercial, turístic, serveis, industrial), a partir de la configuració d’un model de gestió de l’activitat comercial  i dels serveis per part dels propietaris dels locals, personalitzat i adaptat a cada realitat i, per tant, més eficient. Els propietaris podran promoure, a més de la pròpia activitat, millores de l’entorn urbà, esdeveniments, actuacions de comunicació… i gestionar els serveis comuns (enllumenat, neteja, seguretat, màrqueting…).

La llei estableix un model de gestió en què hi participen també els Ajuntaments, que esdevenen una peça clau en el seu desenvolupament. Les APEU es financen mitjançant quotes, que s’estableixin obligatòriament (amb la  condició de prestacions patrimonials de caràcter públic no tributari), que seran regulades per ordenances municipals.

Les APEU es plantegen com una adaptació dels BID (Business Improvement District), implementats des de fa més de 50 anys a ciutats de tot el mon (més de 2.500 BIDs situats a Montreal, Toronto, Hamburg, New York, San Francisco, Londres, Liverpool, Philadelphia, Johannesburg…) a una realitat més pròxima a les característiques de la societat i el comerç a Catalunya, des d’una perspectiva de crear un instrument jurídic, públic-privat, que afavoreixi l’autogestió de l’economia comercial.

Els objectius que es pretenen de les APEU son:

  • Modernitzar i promocionar el comerç
  • Millorar la qualitat de l’entorn urbà
  • Consolidar el model de ciutat compacta, complexa i cohesionada i mediambientalment eficient
  • Incrementar la competitivitat de les empreses
  • Afavorir la creació d’ocupació

L’objecte d’aquesta llei, com diu el seu article 1, és la creació d’APEU per modernitzar, innovar i promocionar determinades zones urbanes, i per a millorar la qualitat de l’entorn urbà per mitjà d’actuacions sostenibles; consolidar el model de ciutat compacta, complexa i cohesionada i mediambientalment eficient; i incrementar la competitivitat de les empreses, tot afavorint la creació d’ocupació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *